zondag 9 maart 2014

Minder respect voor thuiswerkers

Terwijl het Nieuwe Werken bij steeds meer organisaties aan de orde van de dag is, zegt 42 procent minder respect te hebben voor collega’s die regelmatig thuis of op een andere locatie dan de reguliere werkplek werken.

Die conclusie trekt het Britse Chartered Management Institute op basis van onderzoek door kantoorinrichter Overbury.
Ook blijkt dat managers nog steeds eisen dat hun medewerkers  hun werk op kantoor verrichten, waar ze hen in de gaten kunnen houden. De meerderheid van de werknemers voelt zich hierdoor onder druk staan om op kantoor te zijn.

Funest voor innovatie
85 procent van de jonge medewerkers(18 tot 24 jaar) noemt de druk om aanwezig te zijn hardnekkig, terwijl oudere werknemers aangeven hier minder last van te hebben.  Toch voelt ook 66 procent van de 55-plussers zich gedwongen op kantoor te werken.

Volgens Overbury heeft de verplichte aanwezigheid geen zin. Kantoren bieden zelden een inspirerende werkomgeving, waardoor de aanwezigheidsplicht funest is voor innovatie en vernieuwende ideeën bij werknemers. Daarnaast blijken mensen  die thuis mogen werken, minder vaak ziek te zijn.

Hoop, A. (2014). Minder respect voor thuiswerkers. Geraadpleegd op: 9 maart 2014, van http://www.hrpraktijk.nl/topics/strategische-personeelsplanning/nieuws/minder-respect-voor-thuiswerkers

Mijn visie

Uit dit artikel blijkt dat men minder respect heeft voor de mensen die thuiswerken. Doordat er zo weinig respect is voor de thuiswerkers, belemmerd dit hun werk. Met name omdat ze aangeven dat de druk zo daadwerkelijk aanwezig is, dat ze het altijd merken. Daarnaast vinden werknemers ook dat ze op de werkplek aanwezig moeten zijn, omdat dat altijd moest, met name de 55-plussers. Maar door het zogenoemde Nieuwe Werken, is dat veranderd.  Men kan overal inloggen en op dezelfde programma's als op de werkplek. Zoals ook benoemd wordt, spreekt men van een minder inspirerend gebied als men werkzaam is in de werkomgeving. Dit zou ook een belemmering kunnen zijn voor goed werk van een werknemer. 
Zo vind  ik ook dat men juist die mensen die thuis werken, ook moeten respecteren. Zij leveren even goed werk en misschien wel creatiever. Naar aanleiding van een creatievere omgeving, dan de werkplek. Met name in deze tijd door de mobiele telefoons en de tablets, is het juist aantrekkelijk voor werknemers om overal te kunnen werken. Misschien hebben ze wel weer veel meer zin om te werken en nieuwe ideeën te bedenken.
Daarnaast is het crisis, veel bedrijven moeten op hun geld letten. Als ze dan minder werkplekken nodig hebben, scheelt dat weer in geld. En in deze tijd neemt bijna iedereen zijn of haar baan meer dan serieus, omdat de baanzekerheid minimaal is. Zo zullen de thuiswerkers ook zichzelf blijven en willen ontwikkelen en zullen ze zeker hun werk zo goed mogelijk willen doen. Waardoor ze net zo goed, als werknemers die op de werkplek werken respect verdienen. Zoals in het bovenstaande artikel aangegeven wordt dat de managers willen dat de werknemers aanwezig zijn, moeten ze gaan kijken wat aantrekkelijker is voor hun. Het Nieuwe Werken is goedkoper, interessanter, creatiever, effectiever en de druk voor de thuiswerkers zal afnemen als de manager er ook achterstaat. Zo lijkt het mij een win-win situatie.
Zo kan de manager een goede werkomgeving creëren voor iedereen, zowel voor de werknemers op kantoor als de thuiswerkers. Mij lijkt het een aantrekkelijk iets voor de managers, waar ze geld mee kunnen besparen. Daarnaast is het ook belangrijk dat de managers meegaan in de tijd van nu, dus dat zij zichzelf en hun bedrijf ook blijven ontwikkelen. Dat is een van de belangrijkste dingen van deze tijd!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten