maandag 17 maart 2014

Werknemers durven geen loopbaanstap meer te zetten

Bijna de helft (43%) van de werknemers zou best een andere baan willen, maar durft de stap niet te zetten. Daardoor halen ze niet altijd het beste uit hun carrière. Carrièreplatform Monsterboard wil ze een zetje geven met een online ‘inspiratiemagazine’.
De arbeidsmarkt vertoont de eerste voorzichtige tekenen van herstel, maar zit nog behoorlijk op slot. Dat belemmert niet alleen de innovatie van bedrijven, maar heeft ook als gevolg dat de recruitmentbranche barre tijden doormaakt. Het zou dan ook een hele opluchting zijn als er weer mobiliteit ontstaat bij werknemers.

Werknemer moet voor beter gaan
Monsterboard wil werknemers daarbij helpen door te laten zien dat ze kansen en mogelijkheden laten liggen. Daarom presenteert de vacaturesite het online inspiratiemagazine #gavoorbeter.
Het magazine bevat interviews over vallen en opstaan in een carrière met bekende en minder bekende carrièremakers en concrete tips van experts om ook zelf voor beter te gaan. Onder andere oud-tennisser John van Lottum en schrijver Arjan Vergeer werkten mee aan het magazine. Zo vertelt John over de switch naar een ‘normale’ baan na zijn topsportcarrière en vertelt Arjan Vergeer hoe je echt succesvol kunt worden.
Laagste mobiliteit van Europa
De lastige arbeidsmarkt eist zijn tol. De Nederlandse mobiliteit behoort met 6,1 procent tot een van de laagste van Europa en 22% geeft aan zijn baan te tolereren omdat de randvoorwaarden goed zijn.
Volgens Gian Zandonà, managing director van Monsterboard, berusten veel medewerkers in hun situatie en wachten ze op beter weer. ‘Begrijpelijk, maar zonde van de gemiste kansen’, stelt Zandonà. ‘Veel mensen gaan er nu ten onrechte vanuit dat er voor hen geen betere mogelijkheden zijn en nemen genoegen met minder’.
Redactie, (2014). Werknemers durven geen loopbaanstap meer te zetten. Geraadpleegd op 14 maart 2014, van http://www.personeelsnet.nl/bericht/werknemers-durven-geen-loopbaanstap-meer-te-zetten/ 

Mijn visie
Mijn mening over het bovenstaande artikel is vrij wel aansluitend aan wat ze schrijven. Men moet weer wat meer gaan durven. Dat is zeer belangrijk in deze tijd, aangezien de arbeidsmarkt weer moet gaan rollen. Als de arbeidsmarkt weer op gang komt, dan wordt veel weer beter en zullen de mensen wel weer meer durven. Maar die stap om nu meer te durven tijdens de crisis is natuurlijk lastig, want de arbeidsmarkt is op dit moment bagger. Toch denk ik dat het wel bevorderlijk zou zijn voor werknemers, zeker omdat het percentage (43%) zeer hoog is, het zou bevorderlijk zijn omdat men dan misschien wel gelukkiger wordt in zijn of haar werk. Men zal zijn of haar werk alleen maar leuker en interessanter vinden.
Dit omdat ze graag meer uit hun carrière willen halen en als ze geen stappen zetten, ze blijven waar ze op dit moment zijn. Daardoor vind ik het ook heel goed dat Monsterboard dit wil stimuleren door #gavoorbeter, een zeer goed idee en een goede ontwikkeling voor werknemers die twijfelen. Want het is natuurlijk zonde als je een grote kans aangeboden krijgt, maar je laat hem voorbij gaan omdat je bang bent dat je het niet goed kunt vervullen en dat je dan uiteindelijk werkloos wordt. Daarnaast is het ook van belang dat de werkgever van het huidige werk wel interesse in zijn of haar medewerkers toont, om te kijken of ze zich nog willen ontwikkelen of dat ze tevreden zijn. Ook zou de werkgever die overtreffende stimulans kunnen zijn, waardoor werknemers wel een nieuwe stap in hun loopbaan durven te zetten. 

Ondanks dat, is het natuurlijk ook goed voor de innovaties binnen het bedrijf zoals in het artikel beschreven staat. Daarnaast is de mobiliteit van de werknemers ontzettend laag, wat voor veel obstakels zorgt voor de arbeidsmarkt. Als die mobiliteit stijgt dan zal ook alles weer gaan rollen. Daardoor is het zo belangrijk dat medewerkers meer gaan durven. Zij spelen een ontzettend grote rol in de arbeidsmarkt en kunnen daardoor veel gebieden beïnvloeden. Toch is het begrijpelijk dat men dat niet doet, omdat alles nu ontzettend onzeker is deze tijd. Je moet blij zijn als je een leuke baan hebt waarmee je goed verdient, want die zijn er niet voor het oprapen. Maar daarentegen laat je waarschijnlijk zoveel mogelijkheden en ontwikkelingen voor jezelf liggen, wat zonde is van de carrière die je nu hebt en die je anders zou hebben. Dit omdat je jezelf alleen maar steeds verder en meer kunt ontwikkelen door middel van nieuwe uitdagingen en kansen. Het ontwikkelen in je loopbaan blijft een van de belangrijkste punten in een carrière waar je en veel van leert en waar je gelukkig mee bent. Natuurlijk is het heel interessant als je in je huidige baan jezelf verder kunt ontwikkelen, maar dat is niet bij ieder bedrijf een zekerheid. Ik zou zeggen:’ werknemers durf eens wat meer, het wordt er waarschijnlijk alleen maar beter en interessanter van!’

1 opmerking:

  1. Leuk om te lezen dat wij allebei onze visie op dit artikel hebben beschreven. Gemotiveerde en goed opgeleide medewerkers bepalen voor een groot deel het succes van de organisatie. Ik vind het erg belangrijk dat medewerkers zich blijven ontwikkelen en met verschillende organisaties in aanraking komt om nieuwe kansen te kunnen te creëren en het beste uit zich zelf te kunnen halen. Ik ben van mening dat iemand niet in het bedrijf moet blijven als ze het gevoel hebben dat ze hun kwaliteiten daar niet kwijt kunnen. Zoals jij inderdaad zegt: de arbeidsmarkt moet weer gaan rollen!

    BeantwoordenVerwijderen